torsdag 15 juli 2010

Pappas majonnäs och Skagen

Jag fick just ett mail från min far med en beskrivning av hur han gör sin majonnäs och Toast Skagen. Det är egentligen han som borde ha en matblogg, han är en bättre kock och en bättre skribent. När jag läser detta känner jag att det får bli en Skagen-repris i veckan, kanske redan ikväll.

"Om majonnäs och Skagen

Livsmedelsindustrin är duktig på många sätt, men majonnäsen den åstadkommer är rätt förfärlig, och kan inte, i alla fall helst inte, användas till Toast Skagen. Det är lätt att göra sin egen majonnäs bara man respekterar att alla ingredienser måste ha samma temperatur. Förr misslyckades jag då och då, numera aldrig. Jag gör vanligen på en äggula trots att åtskilliga experter påstår att två är minimum. Men det är ingen idé att ha en massa majonnäs över, den håller sig dessutom bara några dagar. Att kasta mat är gravt osmåländskt.

Ta en rundbottnad skål, lägg i en äggula, cirka en tesked vinäger och lika mycket senap, fransk eller svensk spelar ingen roll. Lite mald vitpeppar och något salt ska det också vara. Beträffande oljan är vanlig rapsolja att föredra, absolut inte smaksatt olja.
Kör runt lite med elvispen i skålen med äggula, senap och vinäger. Håll vispen igång och börja försiktigt tillsätta olja medan vispen går. Se till att gulan absorberar oljan, efter hand kan du öka tillförseln av olja medan du fortsätter att vispa. En gula klarar 1,5 till 2,0 dl olja, men kör tills du har önskad konsistens. Det går bra att justera smaken i efterhand, salt, peppar eller vinäger. För tjock majonnäs kan också spädas med lite vatten. Jag brukar också tillsätta en aning HP-sås eller worcestershiresås för att få en mera stringent smak.

Jag är ingen mästare på Toast Skagen, men man tar lämpligen vanligt skivad franska och stansar ut runda bröd av önskad storlek. Sedan steker man dem gyllenbruna i smör så att de blir frasiga. Räkröran gör jag på rensade räkor som skärs i bitar och blandas med finskuren dill och riven pepparrot, svartpeppar och bara så mycket majonnäs att röran binds samman. Som du vet finns vad gäller pepparrot två skolor. Lite salt kan också behövas, men det kan vänta till strax innan man monterar Skagen så att saltet inte drar ut vätska. Det är f ö viktigt att det inte finns någon vätska bland räkorna. När röran lagts på brödet kan man toppa med lite röd rom av något slag, dock inte storkornig, en vippa dill samt gärna en liten bit citron.

Detta är i all hast allt jag vet om majonnäs och Skagen, så sant mig Gud hjälpe.

P-a"

2 kommentarer:

  1. Man blir helt klart Skagen-inspirerad och skäms över sin köbemajonäs...

    SvaraRadera
  2. Din pappa är UNDERBAR :)

    SvaraRadera