Jag skrev för någon vecka sedan att jag köpt boken Sveriges nya landskapsrätter. Kung Carl Gustaf har bidragit med ett eget recept, Kungens kaviarsufflé, och bilder på hur han står i något som ser ut att vara ett 70-talskök och vispar äggvita. Oemotståndligt, tyckte vi och gjorde den till förrätt igår. Receptet finns även på matklubben.se.
Sufflén i sig är mild och god och med rätt tillbehör blir det en riktigt trevlig förrätt. Det stod att man ska servera med knäckebröd och kryddost, men vi tog det vi hade hemma: knäckesticks med lök- och dillsmak och en bit gruyère. Rekommenderas starkt. Till detta delade vi en iskall Nils Oscar Pils. Det skadar inte heller med några droppar Hallands fläder, om man är lagd åt det hållet.Nästa gång vi gör sufflén kommer vi att öka på lite med kaviar (vi använder Kalles guld) och gräslök.
Vi hade två makrillfiléer, som blev över från förra veckans makrillmiddag, i frysen. Jag bläddrade lite i en av mina favoritböcker, Bullens kokbok från 1930, och hittade ett lockande recept. Erik "Bullen" Berglund är kanske främst känd som skådespelare och från korvburkarna, men han hade också fransk kockutbildning och gav ut flera kokböcker. Jag har inte lagat så många av recepten, men hans gratinerade hummer är en riktig höjdare som har blivit tradition på våra bröllopsdagar.
...och mindre intensiva tallrikar
M:s betyg blev ett tveksamt "okej", men jag tycker att det var gott och gör gärna om det. Det stekta lök- och champinjonhacket passade bra till fisken och tomaternas sötma blev ett bra komplement. Nu är jag sugen på modernare matlagning, men eftersom jag har träningsuppehåll idag får det bli något enkelt, litet och smalt.

Hade missat kungens sufflé i min bok, måste provlagas vid tillfälle. Hemma hos oss använder vi alltid Ejderns kaviar (till sufflén skulle jag ta Drott-varianten som är rökt). Kanske lite mer kungligt än Kalles :)
SvaraRadera