söndag 25 juli 2010

Kunglig sufflé och Bullens makrill

Det är så skönt att ha semester och ha möjlighet att spendera lite tid i köket. Jag kommer nog inte att ha tid att matblogga lika mycket när jag börjar jobba igen, men det är ju hela två veckor till så varför fundera på det nu.

Jag skrev för någon vecka sedan att jag köpt boken Sveriges nya landskapsrätter. Kung Carl Gustaf har bidragit med ett eget recept, Kungens kaviarsufflé, och bilder på hur han står i något som ser ut att vara ett 70-talskök och vispar äggvita. Oemotståndligt, tyckte vi och gjorde den till förrätt igår. Receptet finns även på matklubben.se.

Sufflén i sig är mild och god och med rätt tillbehör blir det en riktigt trevlig förrätt. Det stod att man ska servera med knäckebröd och kryddost, men vi tog det vi hade hemma: knäckesticks med lök- och dillsmak och en bit gruyère. Rekommenderas starkt. Till detta delade vi en iskall Nils Oscar Pils. Det skadar inte heller med några droppar Hallands fläder, om man är lagd åt det hållet.

Nästa gång vi gör sufflén kommer vi att öka på lite med kaviar (vi använder Kalles guld) och gräslök.

Vi hade två makrillfiléer, som blev över från förra veckans makrillmiddag, i frysen. Jag bläddrade lite i en av mina favoritböcker, Bullens kokbok från 1930, och hittade ett lockande recept. Erik "Bullen" Berglund är kanske främst känd som skådespelare och från korvburkarna, men han hade också fransk kockutbildning och gav ut flera kokböcker. Jag har inte lagat så många av recepten, men hans gratinerade hummer är en riktig höjdare som har blivit tradition på våra bröllopsdagar.

Jag gjorde Makrillfilet Mireille. Man rullar makrillen i saltat mjöl, steker i olja (ca 3 min på varje sida) och håller dem varma på ett fat i ugnen. I samma stekpanna slänger man i en finhackad gul lök, en liten hackad vitlöksklyfta, en hackad scharlottenlök och en näve hackade champinjoner. Fräs tills det blir gyllenbrunt och lägg över fisken. Häll i 5-10 cl vinäger i stekpannan och reducera (Bullen varnar: "men akta ögon och näsa, ty vinaigren kan locka fram tårar i edra vackra ögon, då den avdunstar"). Droppa över fisken. Fräs slutligen ett par-tre utkramade tomater i bitar. Lägg runt fisken. Strö riktligt med hackad persilja över alltihop.

Jag behöver mindre uppläggningsfat...

...och mindre intensiva tallrikar

M:s betyg blev ett tveksamt "okej", men jag tycker att det var gott och gör gärna om det. Det stekta lök- och champinjonhacket passade bra till fisken och tomaternas sötma blev ett bra komplement. Nu är jag sugen på modernare matlagning, men eftersom jag har träningsuppehåll idag får det bli något enkelt, litet och smalt.

1 kommentar:

  1. Hade missat kungens sufflé i min bok, måste provlagas vid tillfälle. Hemma hos oss använder vi alltid Ejderns kaviar (till sufflén skulle jag ta Drott-varianten som är rökt). Kanske lite mer kungligt än Kalles :)

    SvaraRadera