torsdag 12 augusti 2010

Mandelskorpor med citron och lime

Idag var det hög tid att göra en rejäl köksröjning, det blir liksom inte samma ordning och reda när man börjat jobba igen. För att göra städningen lite roligare bestämde jag mig för att baka mandelskorpor under tiden. De är så goda till kvällskoppen te.

För ett sjuttiotal skorpor behöver man:
200 gram mandel
3 ägg
3 dl socker
1,5 matsked vaniljsocker
2 kryddmått salt
Citron- och limeskal efter smak (motsvarande från en citron ca)
6 1/2 deciliter mjöl
1 tesked bakpulver

Börja med att skålla, rosta och grovhacka mandeln. Om man är på sitt lata humör kan man skippa båda momenten och bara hacka den, men om man skållar slipper man skalen mellan tänderna och om man rostar får man en lite fylligare mandelsmak.

Blanda äggulor, vaniljsocker och socker i en skål. Vispa salt och äggvitor hårt i en annan. Du ska kunna hålla skålen över huvudet utan att vara rädd för att förstöra frisyren. Vänd försiktigt ner de vispade vitorna i socker- och ägguleblandningen. Tillsätt citrusskal och mandel. Blanda mjöl och bakpulver och häll i lite i taget medan du rör ihop det till en smidig deg.

Dela degen i två delar och platta ut på plåten med hjälp av lite extra mjöl så att degen inte klibbar. Passar här på att rekommendera återanvändbart (är det ett ord?) bakplåtspapper. Grädda i ugnen ca 35 minuter i 175 grader tills de är ljust bruna.

Dela genast med vass kniv, både på längden och tvären. Låt svalna och hårdna på galler. Avnjut till en kopp te, kaffe, ett glas vin eller annat gott du kan komma på.

Voilà - nybakade mandelskorpor i nystädat kök. Nu återstår bara resten av lägenheten för att man ska vilja fira fredag hemma imorgon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar