söndag 19 september 2010

Risotto med karljohansvamp

Fick ett risottoryck och tinade M:s karljohanfynd från förförra helgens svampplockartur. Gula kantareller är min absoluta svampfavorit, men karljohan (väl rensad, skuren i småbitar och tillagad på ett sätt som gör den mindre slajmig) kan vara riktigt gott.

Smält en rejäl klick smör i en gryta. Fräs två finhackade scharlottenlökar och en hackad vitlöksklyfta en stund. Lägg därefter i svampen och låt den fräsa med. Häll i tre deciliter ris, avsett för risotto.

När det har fräst ett par minuter häller du i två deciliter vitt vin och fem deciliter vatten. Detta häller du i en deciliter i taget så att det får koka ner mellan varje. Det ska bli krämigt, inte blött. Häll därefter i tre matskedar grönsaksfond.

Det tar ca 20-30 minuter att koka in vätskan i omgångar. När risotton har en krämig, klibbig konsistens häller du i finriven parmesan. En näve ungefär. Smaka av med salt.

Lite tryffelolja på, krispig rucola och en god köttbit så har man en godkänd lördagmiddag. Ett glas kallt vitt vin till skadar inte heller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar