tisdag 11 januari 2011

Tillbaka som en ny, bättre och lite rundare människa

Ojoj, det är skandalöst länge sedan jag bloggade. Jag tappade disciplinen efter en NY-resa i november och december är ju som det är... Det vill säga allt för få dagar för allt det som man vill hinna med innan årets slut. Nåväl, när det gäller bloggen hade jag som nyårslöfte att lägga ner eller ta mig i kragen. Jag tog mig i kragen och här är jag nu.


New York är en fantastisk stad. Jag älskar den, och jag älskar min coola och mysiga syster som bor där sedan några år tillbaka. NY bjuder såklart på matupplevelser av alla de slag. Mest mastiga, tunga och flottiga sådana (det tog ett par veckor innan jag kunde äta stekt mat igen).

M tog en bild på mig när vi åt vår första frukost - pigga ögon, rosiga kinder och en hy utan större fel och brister. Han tog också en bild på mig när vi åt den sista frukosten lite mer än en vecka senare, och jag ser ut som om jag spelat in en egen version av filmen Supersize Me - glåmig och risig med synbart rundare kinder. Inget för bloggen med andra ord. Men jag gillar verkligen käket Over There, det amerikanska köket ger mig en känsla av barnkalas: man proppar i sig korv, glass och burgare som om det inte fanns en morgondag.


Klassisk frukost på klassisk diner.

På bilden ovan har jag en belgisk våffla med jordgubbar och grädde. M en omelett på tre ägg, två rostmackor och en respektingivande hög stekt potatis. Gott som bara den, men kaffet... Första morgonen beställde vi en kaffe och en te, och fick in vad som såg ut att vara två koppar te. Jag skulle precis vifta till mig servitören för att klaga då jag känner en svag kaffedoft från min mugg. Det var inte te, det var kaffe. Eller snarare tre kaffebönor och en massa varmt vatten.

Några tips till dig som ska till New York:

1. Ät på Amy Ruth's i Harlem
Amy Ruth's är maten rejäl, minst sagt. Kanske inte de gigantiska portionerna man får på andra ställen, men man blir mätt, tro mig! Kyckling, revben, majsbröd och en massa annat gott. Man beställer en rätt och får två tillbehör på köpet. Atmosfären är speciell, både på restaurangen och i Harlem, men det är helt klart en upplevelse. Jag har inte riktigt förlåtit servitrisen för att hon trodde att jag var en man (???), men måste ändå rekommendera stället.

Honungsglaserad kyckling med potatismos och Collard greens (lite spenataktigt och inte särskilt gott).

2. Ät Buffalo wings med blåmögelsås och selleri
Vi är inte känsliga för stark mat men tänkte ändå att det skulle bli lagom att välja mediumstarka vingar (det fanns 5-6 alternativ). Ändå var det riktigt, riktigt starkt. Hade vi valt den starkaste varianten hade de varit helt oätliga. De här var för starka, men de var också väldigt goda. Den milda såsen var ett fint komplement.

Här serverade med Macaroni and cheese.

3. Ät på Shake Shack flera gånger
Egentligen borde detta tips stå allra först. En hamburgare blir inte bättre än på Shake Shack. Man måste gå dit, det finns inget alternativ, och man måste gå flera gånger. Jag är urkräsen med kött. McDonalds och liknande kedjor har inte en chans, jag kan bara inte äta burgare där. Så tro mig när jag säger att dessa är suveräna. Som om det inte är nog har de ett eget öl, Shackmeister, och det bryggs av Brooklyn Brewery. Brooklyn gör det godaste ölet enligt mig. Ölsnobbar, britter vanligtvis, har ju sitt välkända talesätt "American beer is like making love in a canoe : It's fuckin' close to water". Möjligt, men gott är det.

Shake Shack på 8th Avenue.

Makalösa pommes och goda Shackmeister.

Mmmmm...


4. På tal om Shackmeister, du måste besöka Brooklyn Brewery!
Även om du håller med om att amerikanskt öl är som rajtantajtan i en kanot (betvivlar att någon verkligen testat det) är ett besök på Brooklyn Brewery verkligen att rekommendera. Hoppa av tunnelbanan i Williamsburg och gå några kvarter. Bryggeriet har öppet lördagar och söndagar och folk vallfärdar dit med enorma pizzakartonger i nävarna. Väl där köper man ölpolletter som man kan växla in i baren och testa de olika sorterna. Dessutom kan man gå en guidad tur och höra roliga anekdoter om när de startade som mikrobryggeri. Brooklyn Lager och Brooklyn Brown Ale är mina favoriter. Just de sorterna går även att köpa här hemma, men de smakar liksom bättre i Brooklyn.
Byggnaden är lite hemlig men det är lätt att hitta dit...


...och inne är det livat.

Mycket annat gott åt jag, men om detta inte ska bli tidernas längsta blogginlägg är det dags att stoppa här. Ett sista matrelaterat (?) tips är att gå och köpa en kaffe och en lunchmacka av Rupert på Hello Deli. Förvånansvärt få vet vem han är har det visat sig såhär i efterhand, till min stora besvikelse. Men om du kan din Letterman är det värt ett kort stopp.


I övrigt är det mest jul och nyår som hänt sedan sist. Och det klassiska svenska julbordet skiljer sig inte sådär jättemycket från det klassiska amerikanska köket. Det är förvisso godare men kalorierna är ungefär desamma. Dvs många. Nu är det nytt år, nya ambitioner och en förhoppning om att vara någorlunda fit inför Beach -11. Så här såg min senaste mathandling ut:


Men säg den ambition som varar för alltid. Vid närmare eftertanke, säg den ambition som varar längre än några dagar... På tal om det kan jag tipsa om dagens hyfsat trevliga tisdagmiddag: pasta (vad annars) med svamp, bacon och parmesan.


Fräs hundra gram tärnat bacon tills den får lite färg. Lägg i 400g grovhackad svamp (här portabello och champinjon), två finhackade scharlottenlökar och två finhackade vitlöksklyftor. Fräs vidare några minuter. Häll på 1,5 dl vitt vin och låt puttra tills det kokat in. Servera med färsk bandpasta, hackad persilja och riven parmesan.


På återseende!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar