lördag 6 november 2010

Paj med getost och grillade grönsaker

M har varit i Turkiet en vecka och min mathållning har väl varit sådär. Jag tycker att det är svårt att motivera sig till att gå och handla och laga något gott om det bara är man själv som ska äta det. Nu är han hemkommen men fick med sig ett gäng elakartade bacillusker så jag lagar fortfarande mat till mig själv. Iallafall ikväll, jag börjar bli trött på sushi, mackor och rester från frysen.

Ikväll gjorde jag en paj med getost och grillade grönsaker. När jag hade monterat ihop matberedaren och skurit smöret i tärningar upptäckte jag att vetemjölet tagit slut. Det fick bli en paniklösning med fint rågmjöl och grahamsmjöl istället, och det går tydligen bra det med.

Först grillade jag några småtomater och två paprikor, en gul och en röd, i ugnen. 175 grader i ca 20 minuter. Innan jag satte in dem vände jag runt dem i lite olivolja och en rejäl nypa havssalt. M ogillar paprika så jag passade på...

Medan grönsakerna var i ugnen gjorde jag pajdegen: 1,5 dl fint rågmjöl och 1 dl grahamsmjöl. Kanten blev god men i sköraste laget med denna deg. Om jag har vetemjöl hemma nästa gång tar jag nog hälften vete, hälften graham istället. Mixa med 175 gram kallt smör i matberedare. Häll på 2 msk iskallt vatten och kör ihop till en deg.

Låt degen vila i kylen i en halvtimme. Tryck sedan ut den i en pajform, gärna med löstagbara kanter. Förgrädda i 250 grader i ca 10 minuter. Jag brukar grädda pajskalet lite extra, det är så tråkigt när bottnen blir geggig.

Mixa två ägg, en burk lätt creme fraiche och 150 gram getost (utan den vita kanten). Lägg paprikan i botten på formen, häll på smeten och peta till sist ner tomaterna lite halvt.

Resultatet: en smakrik paj med spröd kant och fluffig fyllning. Det enda jag saknar är de färska örterna från balkongen, men det blir väl sommar igen så småningom även om det inte direkt känns så nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar