onsdag 30 juni 2010

Betade av ett par recept i italienska kokboken

Min pappa, som jag skyller mitt matglada sinne på, har många kokböcker. Han skänker bort de han inte använder med jämna mellanrum men jag skulle ändå gissa att han har ett par hundra - säkert fler. Han recenserar kokböcker ibland och köper en hel del på bokrea och bokmässa, därför finns det alltid några nya att bläddra i när man kommer hem. Sist jag var hemma föll jag för boken "Det italienska köket - typiska recept och kulinariska avtryck från alla regioner". Jag knyckte med mig den tillbaka och har satt post-its på alla recept jag vill testa i sommar, sisådär ett tjugotal. Idag har vi gjort två av dessa.

Först gjorde vi "Arista alla fiorentina", grisstek med kryddörter, men fick använda fläskfilé eftersom det inte gick att få tag på något annat i affären. Det var enkelt att göra och blev riktigt gott:

Man hackar några vitlöksklyftor, ett par kvistar rosmarin och blandar det med skalet från en citron + salt och peppar. Man skär små skåror i köttet som man pillar i fyllningen i, smetar in resten utanpå köttet tillsammans med ytterligare ett par kvistar rosmarin. Därefter binder man ihop köttet och steker sedan i ugnen i 200 grader tills köttet har lagom temperatur. Själv föredrar jag när fläskkött är lite rosa inuti. Torrt kött är inte särskilt kul. Till detta ugnsbakade vi nypotatis (mmm vad gott det är!) på en plåt under köttet så att saften droppade ner över potatisen. M snodde ihop en snabb sås på grädde och basika som vi fick en gång på en restaurang i Milano: La Libera. Om du någonsin är i Milano - snälla ät på den restaurangen!! Den liknar inte någonting annat och maten är fantastisk om än i dyraste laget. Dessutom förstår man inget av menyn, men som tur är kan det inte bli så fel när man är i Italien.


Kvällens andra lilla projekt var mandelskorpor med citron. Jag tar mig inte tid att skriva receptet här, men det finns många varianter på nätet. Just detta recept är dock särskilt bra. Min plan är att servera dem tillsammans med en härlig sommarefterrätt imorgon när jag ska på knytis med de kollegor som inte har semester. Jag ska ta med Per Morbergs "Glashyttegubbar med punschgrädde" (fick tips på detta recept av matglada vänner): http://www.recept.nu/1.308510/per_morberg/efterratter_godis/frukt_bar/glashyttegubbar_med_punschgradde

Skorporna är kalasfina till en kopp kaffe eller ett glas vin. Försöker alltid ha en burk hemma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar