söndag 17 oktober 2010

Sagt och hjort

Hade vänner och lilla söta guddottern på besök igår. Vi passade på att testa ett par nya rätter, bland annat ugnsstekt hjort och päronpajer. Mycket trevligt hade vi. Sedan sist vi sågs har lilltjejen lärt sig att på egen hand krypa från vardagsrummet, genom sovrummet, kryssa över två hallar och slutligen runda hörnet in i köket, och detta med imponerande hastighet!

Först blev det bubbel och varsin miniskagen (se pappas recept).

Till huvudrätt tänkte vi egentligen göra ett recept på hjortracks, men det gick inte att få tag på vare sig hos Viltspecialisten eller i hjortståndet på Bondens marknad. Där (Bonnarps hjortgård) rekommenderade de dock rostbiff från hjort, så vi köpte två stycken à 400 gram ca. Det var förvånansvärt billigt och jag hade väl inte högre förväntningar än att det skulle vara ok, men det var det möraste kött man kan tänka sig - det smälte i munnen. Vi tillagade det efter instruktioner: stekte det i ugnen, utan någon som helst kryddning, på 150 grader tills innertemperaturen var 57 grader. Därefter fick det vila i folie i en halvtimme. Perfekt rosa blev det och vi saltade och pepprade när vi skurit upp dem. Nu är Bondens marknad slut för i höst, men jag kommer att köra ända till Bonnarps hjortgård i Ljugbyhed för att få tag på detta kött igen.


Till köttet gjorde vi en potatispuré på mandelpotatis. Potatisen vispade vi med grädde, mjölk, salt och peppar. Detta serverades med ett fräs på gula kantareller och charlottenlök samt rödvinssky. Jag måste ha varit våldsam när jag skar upp det, för jag ser nu på bilderna att det blev lite hackigt... Köpte Montecillo Crianza 2007, Rioja, till efter rekommendation, och det passade bra till köttet.


Och så ost. Återigen Boels blå (den vi gjorde ravioli på för någon månad sedan). Som sagt, det var sista maknaden igår och man får passa på när man har chansen.

Till efterrätt blev det små päronpajer med vaniljglass. Receptet finns inte på nätet så jag kan inte länka till det eller skriva ut det, men det finns att hämta i den fina boken "Vinterns söta", som jag fick i julklapp av svärmor förra året. Där i finns mycket annat intressant som jag ska testa i vinter.


Pajdegen är smaksatt med bland annat kanel, ingefära och kryddnejlika. Lite tidigt kanske med juliga smaker, men jag kunde inte låta bli. Fyllningen består av mandelmassa och päron kokta i godsaker. Spadet som päronen kokat i reduceras och blir en söt sås som droppas över pajen.


Liten försmak på julen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar