söndag 19 juni 2011

Pralinpyssel

För en vecka sedan fick vi pralinformar i silikon i försenad födelsedagspresent. Svägerska med sambo som gav oss dem sa att de gått in i en stor köksaffär och letat upp det mest onödiga de kunde hitta. De känner oss väl med andra ord...

Vad är egentligen vitsen med att göra egna praliner? Blir det billigare? Lite kanske. Enklare? Verkligen inte. Blir det godare än köpta kvalitetspraliner? Nja, i bästa fall ungefär samma. Blir man stolt och nöjd med resultatet efter att ha pillat med det i ett par timmar? Absolut! Det är helt enkelt kul att göra grejer själv.

Vi gjorde två sorters praliner, en med cognacstryffel i och en med fyllning av mörk choklad, päron och ingefära.


Först måste man temperera chokladen, det minst roliga momentet. Läs här hur man gör: http://receptfavoriter.se/recept/temperera-choklad-chokladtemperering.html. Man behöver en bra termometer och en del tålamod.

Häll choklad i hålen, nästan ända upp. Luta på formen åt olika håll så hålens väggar täcks av choklad. Vänd upp och ner på formen så att överflödig choklad rinner ner i kastrullen igen. Låt stelna.


När chokladen är hård är det dags att klicka i fyllningen. Här är receptet till päron- och ingefärsfyllningen: http://bakochdessert.se/recept/visa-recept/Pralin-med-smak-av-p-ron-Ingef-ra. Cognacstryffeln vi gjorde var en vanlig mörk tryffel smaksatt med cognac.

Fyllningen måste vara sval när man häller i den, men tryffeln får inte ha hunnit stelna helt.När fyllningen är i tar man resterande choklad och häller i/brer med en slickepott så att pralinerna får ett lock. (Vi orkade inte temperera choklad till locket också så vi höll chokladen som vi först klädde formarna med ljummen över sjudande vatten och använde den.) Låt stelna i kylen en halvtimme.

Till två pralinformar går det år ca 400 g choklad (och därutöver choklad till fyllningen). Det krävs kvalitetschoklad för att det ska bli bra, Lindt har en bakchoklad på 70% som fungerar utmärkt.

Pralinerna blev goda och var kul att göra, men man får gilla pyssliga köksprojekt för att ge sig på det. Och man får räkna med smält choklad överallt: på bänkar, golv, kläder och runt munnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar