måndag 18 april 2011

The Eagle

En veckas påskledigt = tid för matlagning och bak. Idag har jag invigt muffinsplåten jag fick när jag fyllde år. Jag utgick från ett recept på hallonmuffins och tänkte att en mörk chokladbit i kanske är gott. Det var det - riktigt kladdigt, smetigt, härligt gott.

Receptet finns på Tasteline. Några korrigeringar: Smeten blir nästan som en deg, man får eventuellt späda den med lite vatten. Receptet räcker inte riktigt till 12 muffins, jag gjorde tio lite större istället och märkte att de då behöver extra tid i ugnen. Jag tycker också att det är trevligare att smörja muffinsplåten med lite smör än att sätta formar i. Det är ganska enkelt att knacka ut dem. Nu när jag har den där plåten ska jag baka lite oftare och experimentera med olika fyllningar. Tipsa mig gärna om goda saker att ha i. Igår testade jag en ny pastarätt, fettuccine med ricotta, ärter och pancetta, från en kokbok som jag köpte i London för ett par månader sedan. Mer om den längre ner. Jag googlade förresten "ärter eller ärtor" och fick en gång för alla svar på vad som är rätt. Eftersom jag inte räknade ärterna kallar jag dem alltså för just ärter. Skönt att det är utrett. Receptet är enkelt, men kocken betonar vikten av att använda råvaror av högsta kvalitet. Till exempel färska ärter och "ricotta not very long ago milked från the sheep". Tja, jag gissar att ricottan på ICA inte riktigt uppfyller det kravet och färska ärter fick bli ekologiska frysärter. Man ska väl vara glad över att man över huvud taget kan få tag på ricotta. Jag minns att min pappa försökte göra egen för sisådär 15 år sedan när italienska varor inte var särskilt vanliga i blekingska småstäder. Detta för att kunna göra en av mina favoriträtter, ravioli med ricotta och smörsås, som jag tidigare bloggat om. För fyra personer (max): Koka upp vatten med 200 g ärter i och häll därefter av vattnet. Lägg 50 g smör och 150 g pancetta skuren i strimlor i en stekpanna och sätt den på medelvärme så att smöret smälter samtidigt som pancettan tillagas. Det tar ca 10 minuter tills pancettan har fått färg och en frasig yta. Lägg då i ärterna och låt fräsa några minuter till. Koka färsk fettuccine, häll av vattnet och blanda i 150 g ricotta, en näve riven parmesan och en näve färska basilikablad. Häll över ärter, pancetta och lite mer parmesan. Jag älskar enkla, goda pastarätter. Denna är en sådan, jag rekommenderar den varmt. Jo kokboken, den köpte jag på The Eagle som ligger i Clerkenwell, London. Vi var egentligen ute efter en annan gastropub som guideboken lovordade. Det var inte helt smidigt att ta sig dit och när vi väl hittade den var klockan prick tre på eftermiddagen och då hade köket precis stängt. Istället gick vi till The Eagle, den allra första gastropuben som ligger bara ett par kvarter därifrån. Deras kök hade också stängt och personalen, ett gäng unga italienare, hade dukat fram sin egen lunch. De såg väl hur desperat hungriga vi var och var trevliga nog att starta upp grillen igen och laga oss ett rejält mål mat. Efter att ha traskat runt i fuktigt och kallt London, bytt tunnelbana mer än en gång för att komma till Clerkenwell, och fått ändra våra lunchplaner kändes denna pub/restaurang som oasen i öknen: jäkligt trevligt ställe och jäkligt god mat.

Det var bara vi och personalen där eftersom det var lite halvstängt, men de intygade att det hade varit smockfullt vid lunchtid och att det skulle bli smockfullt igen på kvällen. Efter maten beställde vi kaffe och fick in en stor mockabryggare. Sådant man blir glad av. Fina grillade fänkålskorvar från Neapel och bönor med örter och tomat. Gott, så gott.

Miljön på The Eagle är rustik och maten medelhavsinspirerad. Kokboken bjuder på en hel del trevliga rätter som jag ser fram emot att laga. Dessutom är mängden angiven i gram också, inte bara oz, lb och andra skumma mått. Det enda som sänker förtroendet för boken, och det är i och för sig ingen liten sak, är receptet på "Jansson´s temptation". Trevligt förvisso att de fått upp ögonen för en svensk klassiker, men för det första är det ingen "side dish", för det andra är jag tveksam till att den "goes very well with roast lamb" och för det tredje så gillar jag inte att de gör den utan lök och istället har i vitlök. Inte för att man inte får göra ändringar, jag brukar själv ha i en skvätt tomatpuré, men när de skriver att det är en traditionell svensk rätt får de göra den som den ska vara. Tycker jag.


Härligt däst efter rejält käk på The Eagle

1 kommentar:

  1. Hej Fia! Vilken härlig blogg :) Jag ska länka till dig från min blogg: mumsigmat.blogspot.com :). Jag har en liknande muffinsform och brukar göra broccolimuffins (finns på min blogg) i den - det kanske inte låter så gott men är supergott - t.ex. till soppa osv. Kram!

    SvaraRadera